De Dansgazet

De strijd tussen vastenavond en de vasten

Als er één feest is waarbij uitbundigheid centraal staat, dan is het wel carnaval. Het carnavalsfeest wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag en wordt traditioneel afgesloten met Vette Dinsdag en Vastenavond. 

Lees meer »

De Contradans van Brussel

Deze “Contradans van Brussel” werd gecreëerd door Jos Gerrits ter gelegenheid van landbouwfeesten in Brussel, begin jaren 1990. Bij een optreden op deze feesten mocht alleen gedanst worden op muziek van het ‘Brabants volksorkest’. De muziek vond men op  de LP (of CD met dezelfde naam) : Flemish Folk Music, uitgegeven in 1988, of op CD : Het Brabants Volksorkest, Flemish Folk Music, Vol. 1 & 2, 2004 (heruitgave).

Lees meer »

Opgelet ! De gans rijdt uit !!!

Tussen Aswoensdag en halfvasten stoot je in de Antwerpse Polderdorpen op een plaatselijke activiteit, want “de gans rijdt uit!”.  In Berendrecht, Zandvliet, Stabroek, Putte, Hoevenen en Ekeren komt men dan vreemde dingen tegen in het dorpscentrum: kleurrijke groepen, flinke boerenpaarden en een lugubere galg… 

Lees meer »

Turnhout Kermis

Volgens Marc Willems, dansleiding Koninklijke Dansgroep Zonne, is de dans 'Turnhout Kermis' ontstaan uit een uitdaging :

Lees meer »

Wat doet dansen met je brein ?

Jij, als danser, kent waarschijnlijk wel het gevoel: de lichte euforie wanneer je, zwetend en met bonkend hart, de dansvloer verlaat om even uit te blazen. Moe maar voldaan, alsof je een uur intensief gesport hebt. En eigenlijk héb je ook net gesport. Als je danst, gaat je hart sneller slaan, je ademhaling versnelt en je gebruikt veel verschillende spiergroepen. En daar wordt je lichaam sterker van.  Niet alleen gebruik je je hele lijf, maar ook je hoofd. Al je bewegingen worden immers vanuit je brein gecoördineerd. Zo helpt dansen tegen depressies en heeft het zelfs een effect op ziektes als Alzheimer en Parkinson

Lees meer »

Onschuldig ?

Mijn 8-jarige kleindochter leert in haar klasje lezen.  We helpen haar thuis met lezen door haar enkele boekjes te geven, waaronder een boekje met kinderliedjes.Vorige week vroeg ze mij: “”wat is de houten been? Ze had dit gelezen in het liedboekje bij het spelliedje “twee emmertjes water halen”. Dus, op zoek naar informatie op het alleswetende internet…

Lees meer »

Harten troef

Volksdansgroep Zonne (Turnhout) creëerde deze dans op de muziek "Wals voor Polle ",  een melodie die Wim Poesen componeerde als huwelijksgeschenk voor zijn vriend Polle Ranson.

Lees meer »

Nieuwjaarszingen met de rommelpot

Vroeger stelde een ongeschreven regel dat het zingend rondgaan voor geld (bedelzingen) toegestaan was binnen de 12 dagen tussen Kerstmis en Driekoningen.  Oorspronkelijk was het een traditie die door volwassenen werd beoefend. De arme bevolking ging van deur tot deur voor wat extra geld of eten om de harde wintermaanden  door te komen. Tijdens de feestdagen werden mensen geacht om genereuzer te zijn.

Lees meer »

Materiaal en kledij over te nemen

Spijtig genoeg stopt volksdansgroep De Vlasblomme uit Bissegem met haar werking.   De voorbije optredens, de reizen, de vriendschap en dansplezier zullen hopelijk nog lang in het geheugen van dansers en muzikanten blijven hangen..

Lees meer »

De mezenjagers

Antwerpenaren worden spottend ook wel Sinjoren genoemd.  Maar wist je dat men ze ook ‘Mezenvangers’ noemde ?

Lees meer »

De Lievekensdans

Onderzoek naar dansmateriaal levert soms interessante contacten op. Tijdens gesprekken met dansleiders en muzikanten duiken regelmatig dezelfde namen op en, als men dieper gaat zoeken, komt men bij toeval op een aantal aanknopingspunten.

Lees meer »

De Stoetendans

Je bent te gast op een buitenlands festival en alle groepen worden verondersteld mee te lopen in een stoet... of er wordt een groot evenement in je woonplaats georganiseerd waar je met je groep meeloopt in een optocht.  Dat wordt even nadenken, niet ?  

Lees meer »

de Kadril van Mazenzele

Mazenzele (Mauzel voor de inwoners) is een deel van de gemeente Opwijk, sinds de fusie van 1977.  Het heeft zijn eigen karakter behouden met als sociaal zwaargewicht “De Gille’ (de Gilde).

Lees meer »

Brabants Centrum voor Muziektradities

De nestor van de Vlaamse volksmuziek, Hubert Boone uit Nederokkerzeel, ligt mee aan de basis van de 'revival' van de volksmuziek in Vlaanderen. Zijn rol in het opzoekingswerk hieromtrent, o.a. samen met Renaat Van Craenenbroeck, kan niet genoeg benadrukt worden. Zijn talrijke publicaties en zijn onverdroten inzet om onze Vlaamse volksmuziek in stand te houden en zo door te geven aan volgende generaties, onderstrepen zijn bijzondere waarde.  

Lees meer »

Spinningen

Een volksgebruik waar men nauwelijks iets over hoort, is  ‘spinningen’. Het is een gewoonte die vanaf de zestiende eeuw en mogelijk al vroeger, gekend was in de dorpen en op het platteland. Tijdens de lange wintermaanden lag verveling op de loer maar zoals het spreekwoord zegt: “een vrouwenhand en een paardentand staan nooit stil”. 

Lees meer »

Polka in P groot

Een dans om lekker even door te dansen.  De moeite om er je tanden in te zetten, maar toch makkelijk genoeg om er lekker van kunnen te genieten...deze polka in P groot.

Lees meer »

De Kadril van Lier

Via vele mediakanalen hebben we kunnen merken dat de meeste volksdansgroepen een frisse start hebben genomen.  Na de lockdownperiode, waarbij vele groepen de meest creatieve oplossingen bedachten, kunnen we eindelijk weer de dansschoenen aantrekken. 

Lees meer »

De Schottisch

Alhoewel een schottisch regelmatig op het programma staat tijdens volksdansbijeenkomsten, weten maar weinigen de oorsprong en historiek ervan.

Lees meer »

Lange Schottisch

'Onder den Toren' : wie heeft op het een of ander volksdansbal zich niet laten leiden door deze muziek en danspassen ?

Lees meer »

De klepperdans van Kapellen

Een klepperdans of klepperwals is een danstype dat als kleinere dans in veel van onze regio's voorkomt.  Ook hier in Kapellen vind je er de typische elementen in terug  : eerst de ontmoeting, het ronddansen, de twist en daarop de verzoening. Ook in de melodie zijn flarden van andere klepperdansen te horen...  Niet te verwonderen als je weet dat vroeger muzikanten van bal tot bal en van dorp tot dorp rondtrokken.  Plaatselijke muzikanten namen dan weer flarden van hetgeen ze gehoord hadden over.  Zo kreeg ieder dorp dan toch weer zijn eigen versie.  

Lees meer »

Werelddag van de Folklore: wat weten we daarover ?

Elk jaar opnieuw krijg ik bericht van een Portugese Rancho (volksdansgroep) met de aankondiging van de 'Dia Mundial del Folklore' op 22 augustus.  Dit jaar wou ik daar eens meer van weten want zelfs onze vriend 'Wikipedia' kon er niet veel zinnigs over vertellen.

Lees meer »

Trawantel - Marbisoux ?

Dit gebruik van ‘de Pèlerins’ is een van de curiosa van de lokale folklore van Marbisoux.  De datum en de plaats van het gebeuren is al sinds 1920 vastgelegd door de gemeenteraad.

Lees meer »

Uit het leven gegrepen...

Samen een lied zingen, brengt een fijne stemming... een lied zingen tussen twee dansen versterkt de aandacht door de afwisseling. Het moet niet altijd "de snijdersbank" te zijn... er ligt een schat aan liedjes te wachten van marktzangers.   

Lees meer »

Verhaal van een uitwisseling

Uitwisselingen met volksdansgroepen uit het buitenland zijn steeds een avontuur.  Soms klikt het en maak je vrienden voor het leven, soms glijdt het gewoon voorbij en soms, ja heel soms, klikt het écht niet.

Lees meer »