Kindergroep…. hervat haar werking, Kinder- en jongerengroep zoekt leden …., We starten terug met ons jaarprogramma…

 

Deze oproepen op facebook trokken mijn aandacht in september, het moment waarop de werking van de verschillende volksdansgroepen weer een aanvang nam. Toen kwam de bedenking dat we al een aantal dansen hier in de Dansgazet gepubliceerd hebben maar nog geen enkele kinderdans.  Bij navraag werd aangegeven dat het aantal dansen voor kinderen en jongeren zeker zou mogen uitgebreid worden. Terzelfdertijd kwamen we in het bezit van een aantal dansbundels en dansbeschrijvingen voor kinderdansen.  Als dat geen hint was…

Door het overleg met Martine Netens van Rozemarijntje Leuven (30-jaar ervaring met kinder- en jongerendans) begon de idee steeds meer vorm te krijgen. De samenwerking met verschillende mensen geeft ons de mogelijkheid om op de Kinderdansgazet oude en nieuwe kinderdansen voor diverse leeftijden te publiceren. 

Alle voorstellen, dansen en eigen creaties zijn van harte welkom !

 

 

Bloeit een bloemke

Deze kindermeiboomdans is van de hand van Kris De Smet, oprichter van de kindergroep Repelsteeltje.   De aanbevolen leeftijd is vanaf 10 jaar en ook de iets oudere jongeren zullen dit wel kunnen smaken. En misschien is deze dans nog nét op tijd om 'm aan te leren voor de meiboomplanting.

Lees meer »

Driekoningenlied

Zoals we al vermeldden in de inleiding bij de dans ‘Repelpolka’, is de CD van de Kindergroep ‘Repelsteeltje’ 'Dansen en zingen met Repelsteeltje' zeker de moeite waard om te beluisteren. 

Lees meer »

De Repelpolka

In 2015 vierde de kindergroep ‘Repelsteeltje’ uit Kontich zijn 40 jarig bestaan. Honderden kinderen zijn al gedurende 48 jaar, creatief bezig met dansen, zingen en muziek maken. Oude liedjes en dansen worden aangeleerd maar ook nieuwe creaties worden geïntroduceerd. Zo is deze Repelpolka bedacht door Thomas Cuypers.  De muziek van de dans werd gemaakt samen met Kris De Smet, de oprichter van Repelsteeltje.

Lees meer »

Leve Sint Niklaas !!!

Eind november...  de periode waarin de kinderen vol verwachting uitkijken  naar de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet en waarbij de Sinterklaasliedjes door de huiskamer galmen.

Lees meer »

Het windmoleken

Het windmoleken (dans en zangtekst) werd gecreëerd door Frans Jacob in 1984. De definitieve vorm kwam in 1990.  Frans Jacob was dansleider van de groep Godevaert te Schoten en deed veel opzoekingswerk in verband met kinderdansen en kinderliedjes.  Zo ontstond de reeks van drie bundels 'Joepie Joepie', die bij een heel aantal kindergroepen nog gebruikt worden.

Lees meer »

Hoogstratens kaarsjesdans

In het artikel over 'Begijntjes laat besluit' vermeldden we al dat er een 'Hoogstratense kaarsjesdans' gedanst werd rond 1890 en zo opgetekend door Theophiel Peeters in 1905. Het is te vinden in zijn bundel 'Oudkempische Volksliederen en dansen' verschenen in 1952. 

Lees meer »

Groen is 't gras

Een tijdje geleden, bij het bladeren in de bundeltjes van Frans Jacob, vond ik deze dans.  Groen is 't gras, groen is 't gras...

Lees meer »

Ridders en Jonkvrouwen

Fantasie volop bij kinderen. Vroeger had je  houten zwaarden en schilden met zelfgemaakte helmen en af en toe een draak die de prinses kwam schaken.  

Lees meer »

De Rondedans

Een rondedans zonder aanbevelingen ivm aantal dansertjes of jongens/meisjes, is altijd leuk meegenomen.  Iedereen kan meedoen, gevorderd of niet.  Dus dansen maar !!!

Lees meer »