Kindergroep…. hervat haar werking, Kinder- en jongerengroep zoekt leden …., We starten terug met ons jaarprogramma…

 

Deze oproepen op facebook trokken mijn aandacht in september, het moment waarop de werking van de verschillende volksdansgroepen weer een aanvang nam. Toen kwam de bedenking dat we al een aantal dansen hier in de Dansgazet gepubliceerd hebben maar nog geen enkele kinderdans.  Bij navraag werd aangegeven dat het aantal dansen voor kinderen en jongeren zeker zou mogen uitgebreid worden. Terzelfdertijd kwamen we in het bezit van een aantal dansbundels en dansbeschrijvingen voor kinderdansen.  Als dat geen hint was…

Door het overleg met Martine Netens van Rozemarijntje Leuven (30-jaar ervaring met kinder- en jongerendans) begon de idee steeds meer vorm te krijgen. De samenwerking met verschillende mensen geeft ons de mogelijkheid om op de Kinderdansgazet oude en nieuwe kinderdansen voor diverse leeftijden te publiceren. 

Alle voorstellen, dansen en eigen creaties zijn van harte welkom !

 

 

Hoogstratens kaarsjesdans

In het artikel over 'Begijntjes laat besluit' vermeldden we al dat er een 'Hoogstratens kaarsjesdans' gedanst werd rond 1890 en zo opgetekend door Theophiel Peeters in 1905. Het is te vinden in zijn bundel 'Oudkempische Volksliederen en dansen' verschenen in 1952. 

Lees meer »

Groen is 't gras

Een tijdje geleden, bij het bladeren in de bundeltjes van Frans Jacob, vond ik deze dans.  Groen is 't gras, groen is 't gras...

Lees meer »

Ridders en Jonkvrouwen

Fantasie volop bij kinderen. Vroeger had je  houten zwaarden en schilden met zelfgemaakte helmen en af en toe een draak die de prinses kwam schaken.  

Lees meer »

De Rondedans

Een rondedans zonder aanbevelingen ivm aantal dansertjes of jongens/meisjes, is altijd leuk meegenomen.  Iedereen kan meedoen, gevorderd of niet.  Dus dansen maar !!!

Lees meer »

Zie ginds komt de stoomboot !!!

Elly Olderaan is een Nederlandse choreografe, volksdansdocente en expert ten aanzien van dansen uit de Zuidelijke Nederlanden.  Zo verzorgde ze meer dan 10 bundels met dansen van hier.  

Lees meer »

Ga weg, jij

Het typische van 'neen, ik wil niet meer met jou dansen/spelen'... en het opzoeken van een nieuw speelkameraadje.

Lees meer »