Dansen met drie

Gepubliceerd op 10 november 2021 om 19:13

Aflevering 2 : De Russische polka

 

Hopelijk heb je ondertussen de kans gehad om 'de Trizurka'' al eens uit te proberen ? Zo lang we nog samen mogen dansen... 

We vervolgen het spoor van de 'dansen met drie'.  Voor meisjes geeft het een extra kans om op de dansvloer te komen, voor de jongens een goede kans om te laten zien wat voor kanjers ze zijn als danspartner, zeker bij twéé meisjes.

Als dansen voor 2 meisjes en 1 jongen, herinneren we ons bij Danskant (het vroegere VDCV) een leuke gemeenschapsdans genaamd “Driespan”, een Russische dans verschenen in Gezellig dansen 10 uit 1996.  Ook de Deense dans “Den toppende høne” (in Vlaamse balmiddens gekend als ’t zot Kieken ) ligt nog goed in ons geheugen.

In de bundel ‘Dans Nu 5 (Meisjesdansen, 1989) uitgave IVV, vinden we de ‘Dans voor drie’ en de ‘Beiaard’.  Deze laatste is voor 2 driespannen bedoeld dus 6 dansers. Eventueel kunnen de dansen ook door 1 jongen en 2 meisjes uitgevoerd worden.

Voor ‘Hanske van Leuven’ (Oostham) en ‘Dubbelspan’ (bundel Hopsasa) zijn minstens 2 driespannen nodig, voor de “Kegelaar” drie driespannen. Ook herinneren we ons de ‘Bezemdans’, waarbij 3 jongens trachten al dansend een bezem in elkaar te kloppen.

Daarnaast kent de slapende Sint Sebastiaansgilde van Kapellen nog een dans voor 3 dansers onder de naam “den Engelschen”, waarvan de dansbeschrijving ooit verscheen in een VVKB-tijdschrift. Deze dans komt als aflevering 3.

In de IVV-bundel ‘Hopsasa, vrolijk in de ronde’ vindt men de ‘Russische Polka’. Helaas is deze laatste publicatie uitverkocht en nog niet digitaal beschikbaar. Met de toestemming van het IVV (Gert Laekeman) nemen we de dansbeschrijving hier integraal over.

 

De muziek wordt gespeeld door de muzikanten van de volkskunstgroep 'Pallieterke' uit Lier. 

 

Dank zij de link hieronder kun je al genieten van de muziek...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.