Werelddag van de Folklore: wat weten we daarover ?

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 21:48

Elk jaar opnieuw krijg ik bericht van een Portugese Rancho (volksdansgroep) met de aankondiging van de 'Dia Mundial del Folklore' op 22 augustus.  Dit jaar wou ik daar eens meer van weten want zelfs onze vriend 'Wikipedia' kon er niet veel zinnigs over vertellen.

Dus :

William John Toms (16 November 1803 – 15 Augustus 1885) was een Engels antiquair en schrijver. Hij begon als klerk op het secretariaat in het Royal Hospital Chelsea (Londen) en maakte carrière tot plaatsvervangend bibliothecaris bij de House of Lords Library. 

Hij deed veel onderzoek naar tradities, folklore en mythes.  Daarbij stelde  hij vast dat wetenschappelijk werk rond onderwerpen van folkloristische aard , vaak het label kreeg : ‘Popular Antiquities’  of  ‘Popular Literature’, dus zocht hij naar één woord dat al deze onderzoeksgebieden kon samenvatten.

Op 22 augustus 1846 schreef hij (onder het pseudoniem Ambrose Merton) een brief aan ‘The Athenaeum’, een Brits literair magazine, waar hij voor de eerste keer het woord ‘Folk-Lore’ gebruikte. Deze Saksische samenstelling Folk-Lore  duidt op overlevering (Lore) van het volk (Folk). Het uitvoeren van traditionele kunsten/overlevering zoals muziek, dans en drama door individuen of groepen  zijn een bewuste presentatie om deze kunstvorm van de ene generatie op de andere over te dragen.

Op 22 augustus 1960, bijna een eeuw na het introduceren van de term, werd het Eerste Internationale Congres van Folklore gehouden in Buenos Aires. Onder voorzitterschap van Dr. Augusto Raúl Cortazar verzamelde het Congres vertegenwoordigers uit 30 landen. Samen met UNESCO riepen zij  22 augustus  uit als Werelddag van de Folklore. 

Alvast noteren in je volgende agenda van 2022 : 22 augustus !!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.