Dansen met drie

Gepubliceerd op 1 december 2021 om 19:55

Aflevering 3 : Den Engelsche

 

Via Gert Celen, hoofdman van de Sint Kristoffelgilde van Kapellen, ontvingen we archiefdocumenten van Piet Veulemans, voormalig hoofdman van deze gilde en oud-lid van de slapende Koninklijke Sint Sebastiaansgilde van Kapellen.
Naast de hier eerder gepubliceerde dansen van deze Kapelse gilde (de Kolom, het Spinnen, het Schietspoel en de Klepperdans) vinden we in deze documenten ook een programmaboekje met hun dansprogramma en een korte historiek over de gilde. Uit voormeld programmaboekje blijkt duidelijk dat deze dans al in de dertiger jaren werd gedanst

Renaat Van Craenenbroeck was begin jaren ’70 lid van het Dansarchief en noteerde in Kapellen bij deze gilde de dans “den Engelsche”. 

 

Uit zijn archieven en uit bijkomende documenten uit het gilde-archief werden nog enkele interessante varianten toegevoegd aan de eerdere dansnotering.  Deze varianten werden cursief vermeld in de dansbeschrijving. 

Wie vertrouwd is met Engelse contradansen vindt zeker raakvlakken wat betreft opstellingen, passen en figuren, zoals de naam doet vermoeden.

Uit de gildearchieven blijkt ook dat de Sint-Sebastiaansgilde van Kapellen deze dans uitvoerde met meerdere driespannen.  Dikwijls werd dan gekozen voor een podiumvullende opstelling. Bij de tekeningen van deze dansbeschrijving vind u een voorbeeld van hun opstelling.

Het is een eenvoudige dans die zeker in de smaak zal vallen, gezien het overtal aan meisjes bij de meeste dansgroepen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.