De Lievekensdans

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 19:45

Onderzoek naar dansmateriaal levert soms interessante contacten op. Tijdens gesprekken met dansleiders en muzikanten duiken regelmatig dezelfde namen op en, als men dieper gaat zoeken, komt men bij toeval op een aantal aanknopingspunten.

 

In een krantenartikel (dagblad "het Volk", juli 1982) over de nieuwe creaties - voorgesteld tijdens de 15de dag van de Vlaamse Volkskunst op het volksdansfestival van Schoten - lezen we dat volksdansgroep Pallieterke de "Lievekensdans" bracht.  Deze creatie kreeg als commentaar:  "Knap van opbouw, van ingetogenheid over speelsheid naar uitbundigheid.  Een waardevolle dans".

Het was evenwel niet de eerste keer dat deze dans op het volksdansfestival van Schoten werd uitgevoerd. 

Het eerste festival werd ingericht op de Grote Markt in Schoten in 1959 met Siegfried Verbeelen als stichter van dit festival.  

De echtgenoten Stalmans - De Laet waren mee betrokken bij het inrichten van de eerste edities.

De Lievekensdans is een creatie van Frieda De Laet, op muziek van haar echtgenoot Bruno Stalmans, en werd speciaal geschreven en uitgevoerd voor dit gebeuren.  Jos Behiels en Yvette Kin-Lucini en de groep Tyl Ulenspieghel (VTB VAB) waren de eerste uitvoerders.

Decennia later kwam deze dans terug op het voorplan door de volksdansgroep Pallieterke en kende in de 80-er jaren succes op talrijke binnen- en buitenlandse optredens en festivals .

Het aanknopingspunt voor deze creatie vonden we bij Frits Hendrikx en echtgenote Yvette Kin-Lucini, voorheen respectievelijk muzikant en danseres/kledijverantwoordelijke bij de volksdansgroep Pallieterke. Via hen kwamen we in contact met de echtgenoten Stalmans-De Laet.

Dank dus aan Frieda De Laet, Bruno Stalmans, Yvette Kin-Lucini en Frits Hendrikx voor het ter beschikking stellen van hun waardevolle informatie en hun akkoord om zowel de dansbeschrijving als de muzieknotering publiek te maken.  Ook nog hartelijk dank voor de fotobewerking door Hugo Bulterijst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.