Wat doet dansen met je brein ?

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 22:40

Jij, als danser, kent waarschijnlijk wel het gevoel: de lichte euforie wanneer je, zwetend en met bonkend hart, de dansvloer verlaat om even uit te blazen. Moe maar voldaan, alsof je een uur intensief gesport hebt. En eigenlijk héb je ook net gesport. Als je danst, gaat je hart sneller slaan, je ademhaling versnelt en je gebruikt veel verschillende spiergroepen. En daar wordt je lichaam sterker van.  Niet alleen gebruik je je hele lijf, maar ook je hoofd. Al je bewegingen worden immers vanuit je brein gecoördineerd. Zo helpt dansen tegen depressies en heeft het zelfs een effect op ziektes als Alzheimer en Parkinson

Grootschalig onderzoek toont aan dat dansen het risico op hartproblemen verlaagt, méér nog dan wandelen. Dat zou komen door de unieke combinatie van intensieve inspanning en sociaal contact. Dansen doe je niet alleen, maar samen met anderen. En ook dat sociaal contact is blijkbaar goed voor je hart. 

Om de auteurs van een andere studie te citeren:  "Waarom je een weg wandelen naar een sterker hart als je er ook naartoe kan walsen ? "

Dansen maakt je niet alleen vrolijker, maar ook socialer en heeft een verbindende factor. Bij dansen met een partner of groep raken mensen elkaar ook aan waardoor het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit hormoon zorgt voor een verlaging van de bloeddruk, hartritme en cortisol niveau. Dansen zorgt daarmee voor een vermindering van stress en een toename van prosociaal gedrag. Bosjesmannen, bijvoorbeeld, dansen vooral wanneer de harmonie in de groep verstoord is. Samen dansen helpt dan om het evenwicht te herstellen.

Maar wat doet “dans” met je brein? Je kunt beter vragen wat dans niet met je brein doet. "Dansen is zowel een mentale als een fysieke activiteit", zegt neurowetenschapper Stephan Swinnen (KU Leuven). "Je moet je danspartner volgen, synchroon  blijven met de muziek, je bewegingen coördineren en je evenwicht bewaren. Bovendien moet je ook de informatie van al je zintuigen integreren. Er komt heel veel bij kijken.”

“Het effect is het grootst wanneer je leert dansen. Je moet dan al die nieuwe bewegingen onthouden. Dat zorgt voor extra mentale activiteit.  Eens je je danspasjes kent, valt dat bijkomend effect weg. Dan is minder mentale inspanning nodig en worden je bewegingen meer automatisch." 

Leer dus af en toe een paar nieuwe danspasjes. Of probeer eens een dans waarbij je snel beslissingen moet nemen, bijvoorbeeld om je partner te volgen. Het vraagt een extra inspanning, maar dat is dus goed voor je hersenen. Hoe meer je je brein laat werken, hoe sterker het wordt. Dansen spreekt veel meer hersengebieden aan dan een uurtje fietsen op een hometrainer. Het vereist ook fijne motoriek, complexe coördinatie, sociale interactie, het aanleren en onthouden van choreografie.

Volgens de populaire neuropsycholoog Erik Scherder zouden ouderen vaker moeten hardlopen (2013), maar je kunt ze beter laten dansen.   Hij doet zijn bevindingen in de tv-special: ‘Het Dansende Brein’ dat uitgezonden werd op NPO Start, ‘MAX vandaag’ op 31 mei 2021.  Het dansgenre maakt niet zoveel uit, zegt hij,  al hebben wij wel een vrij sterke voorkeur voor volksdans 😊)

Wanneer je een jaartje ouder wordt, gaat alles moeizamer. Je gewrichten worden stroever, je lichaam protesteert, je brein takelt af. Vroeg of laat staat het ons allemaal te wachten. Het goede nieuws: je kan dat proces afremmen en langer jong blijven. Dansen kan daarbij helpen, ook bij het verbeteren van de fysieke balans en het concentratievermogen.

 "Dansen vertraagt de veroudering van de hersenen", zegt Stephan Swinnen. "Het beschermt je hersenen tegen het ouder worden. Wetenschappers spreken over een "neuroprotectief effect". Je ziet dat vooral in de hersengebieden die je nodig hebt om te dansen." De fysieke activiteiten (waaronder lopen, fietsen en zwemmen) bleken geen invloed te hebben op de ontwikkeling van dementie - met één enkele uitzondering…. Alleen dansen droeg bij tot het verminderen van het risico op het krijgen van dementie - met maar liefst 76%. Dansen is dus de beste investering in de toekomst die je maar kunt maken!

Wat kunnen we uit dit alles concluderen? Dansen houdt niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen jong en gezond en geeft daarmee een hogere kwaliteit van leven. Dansen zou je ook de ultieme braintraining kunnen noemen...

 

Zoals de filosoof Friedrich Nietzsche ooit schreef: "Een dag niet gedanst, is een dag niet geleefd."

 

De link naar de uitzending van ‘Het dansende brein’ van Erik Scherder : https://www.npostart.nl/POW_05039551, met dank aan deze omroep voor het toestemming om de link te mogen delen. 

 

Wil je meer lezen hierover  ?

Barrett, L. F. (2018). How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain. Londen, UK: Pan Books.

Goldmann, J. G. (2016, May 1). Why Dancing Leads to Bonding. Scientific American.

Hanna, J. L. (2014). Dancing to Learn: The Brain’s Cognition, Emotion and Movement. Rowman & Littlefield.

Halliwell, R. (2016, April 29) Why Dancing Feels So Good. The Telegraph.

Rehfeld, K., Müller, P., Aye, N., Schmicker, M., Dordevic, M., Kaufmann, J., … Müller, N. G. ( 2017). Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors. Frontiers in Human Neuroscience. 11:305.

Reynolds, G. (2017, March 29). Walk, Stretch or Dance? Dancing May Be Best for the Brain. The New York Times.

Scherder, E. (2013). Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Universiteit van Nederland.

Scherder, E. (2017). Laat je hersenen niet zitten. Atheneaeum - Polak & van Gennep.

Scherder, E. (2017). Singing in the brain. Atheneaeum - Polak & van Gennep.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.