De Contradans van Brussel

Gepubliceerd op 26 februari 2022 om 17:57

Deze “Contradans van Brussel” werd gecreëerd door Jos Gerrits ter gelegenheid van landbouwfeesten in Brussel, begin jaren 1990. Bij een optreden op deze feesten mocht alleen gedanst worden op muziek van het ‘Brabants volksorkest’. De muziek vond men op  de LP (of CD met dezelfde naam) : Flemish Folk Music, uitgegeven in 1988, of op CD : Het Brabants Volksorkest, Flemish Folk Music, Vol. 1 & 2, 2004 (heruitgave).

De VVG (Vlaamse Volkskunstgemeenschap) organiseerde op 12 november 1995 een dansdag waarop deze creatie werd aangeleerd, waarbij de dans in hun Dansbundel-2 werd opgenomen.

Maar ook binnen VVKB (Vlaamse Volkskunstbeweging) werd deze dans tijdens een danscursus aangeleerd in 1997. 

Op hun dansbeschrijving staat wel als titel “Kontradans”, met bijbehorende partituren van Jozef Gebruers. De dansbeschrijving verscheen eveneens in 1999 in de dansbundel van VVLG (Vereniging der Limburgse Volkskunstgroepen).

Binnen een aantal seniorenwerkingen kwamen varianten tot stand. Zo publiceerde VVLG de dans volledig uitgevoerd in gaanpas. Elders circuleerde een tussenversie waarbij de huppelpassen werden vervangen door gaanpassen en de boerenwals beperkt bleef tot maximaal 3/4-toer.

Ook buiten cursusdagen sloeg deze dans enorm aan. Regelmatig stond de dans op het programma, zowel bij optredens als bij volksdansbals. Misschien een hernieuwde kennismaking?

Met dank aan Jos Gerrits voor zijn input bij het opmaken van de dansbeschrijving en aan Jozef Gebruers voor het ter beschikking stellen van zijn muzieknotering. Dank ook aan Hubert Boone voor zijn deskundige informatie en zijn fiat omtrent het muziekgebruik.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.