De Polka van Hofstade

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 20:55

De polkamuziek werd opgetekend door musicoloog Hubert Boone te Hofstade (Vlaams-Brabant). Zoals bij zovele volksmelodietjes verwijst de gemeente in de titel naar waar de muziek werd opgetekend en was niet altijd verbonden aan een plaatselijke oude dans.  Daarom dat eenzelfde melodie soms op meerdere plaatsen terug te vinden is. 

Harry Reyntjens heeft deze muziek van de Polka van Hofstade  gebruikt om een zeer beweeglijke dans te maken die door het groot aantal dansfiguren en de verscheidenheid aan passen steeds blijft boeien.  Voor de dansers is de moeilijkheidsgraad zeker niet te hoog en blijft, tevens door de vlotte muziek, een aanrader.

Getuige hiervan is het succes bij het aanleren van deze dans in binnen- en buitenland.  We kunnen je desgewenst een Franse èn een Duitse versie van de dansbeschrijving bezorgen. 

Als beeldmateriaal vinden we enkel voorbeelden  van optredens van Duitse groepen. 

https://youtu.be/Zhr_mvk27r0  De Folkloregruppe Linsengericht - Mehrpaar Hessenmeister 2016

https://youtu.be/s-Rjm5aSkLg Jugendtanzgruppe Heilbronn

https://youtu.be/n00Qef7kUiA Blumenberg Volkstanz

 

Ongetwijfeld staat deze dans ook bij Vlaamse groepen op het programma.  Heb je hier beeldmateriaal van, bezorg het ons, dan kan bij deze Vlaamse dans ook een voorbeeld uit eigen land.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.