Bedelfeesten : enquête

Gepubliceerd op 11 juni 2022 om 19:38

VVLL vzw houdt enquête Bedelfeesten in Vlaanderen en Nederland

 

Oproep tot deelname aan de enquête

Het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) vzw is een onderzoek gestart naar bedelfeesten. De VVLL is de enige grensoverschrijdende organisatie voor volkscultuur in het Nederlandse taalgebied. De organisatie verbindt (federaties van) verenigingen en individuen die geïnteresseerd zijn in onze rijkdom aan tradities.

Eeuwenlang waren bedelfeesten (bijvoorbeeld Sint-Maarten, Onnozele-Kinderen, Nieuwjaar, Driekoningen, Vastenavond, Palmpasen) belangrijke gebeurtenissen. Arme mensen mochten bedelen om voedsel en brandstof in de winter in te zamelen. Later gingen kinderen langs de deur om snoep op te halen. Bijzonder is dat een aantal van deze vieringen nog steeds bestaat in Nederland (NL) en Vlaanderen (VL).

Door middel van dit onderzoek wordt in kaart gebracht wat de gebruiken zijn van bedelfeesten, hoe ze zich hebben ontwikkeld, hoeveel er zijn geweest en hoeveel er nog bestaan. Wij kijken ook naar de hedendaagse betekenis, de aanpassingen aan onze huidige tijd en de bedelfeesten van immigranten. ‘Delen’ bestaat per slot van rekening in alle culturen. ‘Delen’ is het nieuwe bedelen, en is het centrale begrip.

De resultaten van de enquête ‘Bedelfeesten in Vlaanderen en Nederland (vernieuwing en tradities)’ worden gepresenteerd op een symposium in het voorjaar van 2023, en worden ook opgenomen in onze publicatie over bedelfeesten.

Voor deze elektronische enquête bezorgen we u hieronder een link. We hebben de enquête uitgewerkt samen met het externe bureau Het Pon & Telos (een vaste partner van Tilburg University en provincie Noord-Brabant).

 

Hier komt de link:  www.hetpon-telos.nl/onderzoek-bedelfeesten .

 

Door het aanklikken van de link of hem in je browser te kopiëren, komt u terecht bij de online vragenlijst.

Deze is gebruiksvriendelijk opgesteld en eenvoudig via uw PC-scherm in te vullen. Door een klik op de knop ‘verzenden’ wordt de door u ingevulde vragenlijst rechtstreeks verzonden naar Het Pon & Telos, en klaar is Kees. 

 

U hebt vier weken de tijd om de enquête in te vullen. Mogen we u vragen de enquête zo volledig mogelijk in te vullen? Onze bijzondere dank!

Indien u nog vragen hebt, neem dan contact op met Tony Vaessen (antonius.vaessen@telenet.be).

 

Onze hartelijke dank voor uw medewerking!

 

Met bijzondere hoogachting en vriendelijke groet,

 

Michel Backaert,                                       Tony Vaessen,

secretaris                                                    voorzitter

 

 

    Verbond Volkscultuur in de Lage Landen vzw  (VVLL vzw)                                                                                         

    Ondernemingsnummer 0761421531

    RPR OR Antwerpen, afdeling Hasselt

    Zetel:  Sint-Andreasstraat 3, B 3920 Lommel

    Secretariaat:  Jetselaan 72, B 1081 Brussel

     tel. 0(032)468-14 75 85

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.