Aaneengevrozen....

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 20:40

In 1983 bracht Volkskunstgroep Drieske Nijpers een bijzonder boek uit : Zo de ouden zongen, Het levende erfgoed van de Vlaamse Volkszanger in het Waasland… 

Een boek gevuld met liederen zoals die nog in de regio Sint-Gillis-Waas gevonden werden. Het werk is een uitstekende aanvulling op het gekende repertorium dat wij ons nog herinneren van vroeger.  Voor de iets jongere generatie is het als het ware een ontdekkingstocht in de wereld van muziek en tekst, van liederen die mensen zongen tijdens hun dagelijkse bezigheden.  Kortom heel hun leven was gekruid met arbeidsliederen, kluchtige liederen, wiegeliederen ….  Weet jij nog wat je moeder of grootmoeder zong als je niet kon slapen of als je ziek was en pijn had ?

Zoals Pol de Mont in 1908 al stelde : “Enkel gezonde, kloeke mensen zingen.  De bozen zingen niet omdat ze niet in staat zijn tot medemenselijkheid en dus ook niet echt willen/kunnen communiceren wat uiteraard gebeurt bij het ten gehore brengen van tekst en muziek . Zieken zingen niet omdat ze het fysiek niet kunnen.   Wanneer bij uitbreiding een heel volk niet meer zingt, dan is het een teken dat er is mis is met de geestelijke gezondheid…” 

Goddank dat we nog mensen hebben die ons liederen voorzingen, verzamelen en doorgeven zoals  in volkskunstgroepen….

Deze keer heb ik een ‘kluchtig’ lied uitgekozen dat prima bij de weersomstandigheden past . Bij het lezen van de tekst, zie je het verhaal zo voor je gebeuren…    Dus een aanrader als je met iets origineels uit de hoek wil komen….

En het boek staat er vol van.. 570 pagina’s lang… 

Interesse in het boek ?  Even contact nemen met de leiding van Drieske Nijpers… (www.drieskenijpers.be)

We kregen trouwens toelating om hier regelmatig liedjes uit hun boek te publiceren, waarvoor hartelijk dank… 

En nu maar zingen !!!

Reactie plaatsen

Reacties

Johan Morris
11 maanden geleden

De melodie is geleend van "La Baya" (1911 - Muziek van Henri Christiné - tekst van Marcel Heurtebise). Zie de versie van Arletty op https://youtu.be/WDGr2MC1glM
Zie eventueel ook https://www.wreed-en-plezant.be/wrdprs/2010/04/aaneengevrozen/