De lansierskadril van Turnhout

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 15:35

...'loop loop loop de gardeville is daar'...

 

De ‘quadrille’ was begin jaren 1800 een vaste waarde op de dansavonden van de hogere klasse.  Maar rond het jaar 1815 kon de gehele bevolking de quadrille dansen. De quadrille (in het Frans 'quadrille de contredanses') was een levendige dans voor vier koppels, waarvan één paar het hoofdkoppel was.  Dit koppel bracht als eerste een dansfiguur, waarna de andere koppels het herhaalden. Per keer danste dus steeds één paar  terwijl de andere drie rustten.

De "Quadrille des Lanciers" is een speciaal geval omdat deze dans verwijst naar het militaire van de afkomst van de quadrille. 

Hier heten de figuren niet Le Pantalon (broek), L´été (zomer), La Poule (kip), La Pastourelle (herderinnetje) en de Finale maar wel : Les tiroirs, Les lignes ,Les moulinettes , Les visites, en tenslotte Les lanciers.  De muziek van de laatste figuur verwerd in de Brusselse volksmond  tot "Loop, loop, loop, de gardevil is daar..."

Met de benamingen van de figuren werd verwezen naar de militaire oefeningen en parades, waarbij vier ruiters en hun paarden in rechthoekige (vierkante) formaties reden en met meerdere groepen complexe figuren uitvoerden. 

Voor de eerste wereldoorlog werd deze dans nog op vele plaatsen gedanst tijdens een bal. Soms werd die als afsluiting van de dansavond geprogrammeerd. Iedereen die nog plannen had wist “nu of nooit”. 

 

Deze lansierskadril komt uit Turnhout waar Andrea Sterck deze heeft genoteerd samen met Julia Van Nielschuren, lid van "De Liereman", een vooroorlogse volksdansgroep uit Turnhout. Andrea werkte deze verder uit samen met Johnny Ooye aan de hand van haar notities. De dans werd opnieuw gedemonstreerd op de viering van haar 60e verjaardag. 

Deze lansierskadril is prettig om te dansen door de afwisseling van de figuren  en de vrolijke muziek. 

Je zult zeker : ‘loop, loop, loop de gardevil is daar’ herkennen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.