Klankenhout

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 20:36

Beste muziek en dansliefhebbers,

 

Op zondag 25 februari organiseert de Culturele Dienst van de gemeente Kampenhout een evenement vol muziek, dans en ontspanning. Het speelt zich af in verschillende locaties van het Cultuur- en Beleefcentrum De Krop, waar ook de bibliotheek en de verzameling volksinstrumenten van het Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM) bewaard worden.

 

Een sessie Samenspel voor blaasinstrumenten start om 13u en wordt geleid door Gerry Croon, die zelf actief is als kornettist in de HaFaBra-wereld. De muzikanten worden ingeleid in het repertoire van de vroegere dansorkesten: wals, polka, mazurka, schottisch e.a.. Partituren in sib en mib zullen beschikbaar zijn.*

 

Om 13u30 wordt de trawantel uitgevoerd door leden van de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo. De trawantel is een relict van de middeleeuwse zwaarddansen, en de enige bewaarde stokkendans van ons land. Hij wordt gedanst door zes mannen, begeleid door een trommelaar. Een wirwar van figuren zorgt voor een boeiend verloop. De dansers mogen hun stok nooit lossen, ook niet wanneer ze zich doorheen een houten hoepel moeten wringen.

Ritteke Demeulenaere en Wim Bosmans geven in de leeszaal een sessie van het traditionele hommelspel, waarbij een stokje en een plectrum gebruikt worden. Het repertoire bestaat uit Kempische dansmelodieën uit de verzameling van Theophiel Peeters, en airekes uit de streek.*

 

Met de Waalse danscoryfee Aurélie Giet maken we een virtuele uitstap naar de Ardennen en de Oostkantons. Aurélie start om 14u30 in de foyer met een sessie van typische Waalse dansen, hierbij begeleid door de accordeoniste Marinette Bonnert, een andere bekende figuur uit de Belgische folkwereld. De uitleg van deze sessie gebeurt in het Frans.

 

Aansluitend op de Waalse dansen volgt de Kadril van Kampenhout, het pronkstuk van het kermisbal van weleer. Tot voor de Eerste Wereldoorlog werd de kadril nog jaarlijks uitgevoerd op het kermisbal. Jonge onervaren koppeltjes oefenden weken op voorhand om de dans onder de knie te krijgen. Een paar figuren van deze dans worden ons aangeleerd door Maarten Schallenbergh, de specialist van onze regionale danstraditie. Zo krijg je de kans om de kadril eens zelf te beleven.

 

Ook de kinderen worden niet vergeten. Heel de namiddag kunnen ze zich vermaken met zang- en dansspeeltjes door Hester Lenaerts. Zo is er een workshop voor ouder-kleuterduo’s (3 tot 6 jaar, kleuter met een volwassen begeleider, mama, papa, of ander familielid).* Voor kinderen van 6 tot 12 is er ook nog een echt folkbal voorzien.

 

In de namiddag zijn er twee voorstellingen van de film The weather was good, een visuele trip doorheen folkloristische evenementen in België. Een prachtig overzicht van wat er zich allemaal afspeelt in ons klein landje, gerealiseerd door Bart Van Dijck, die zelf de voorstellingen zal inleiden.  Wie nog wat tijd en interesse heeft, kan ook de bibliotheek en de instrumentenverzameling van het BCM bezoeken.

 

Om 17u begint het folkbal met het ensemble Limbrant. Een Brabants gezelschap dat op tal van buitenlandse podia ons land mocht vertegenwoordigen: Amerika, Rusland, Zweden, Armenië, Oezbekistan, enz. Limbrant bestaat uit zes muzikanten: Katia Verheyen (dwarsfluit), Veerle Houdart (klarinet), Aag Dereymaeker (viool), Patrick Janssens (accordeon), Greet Verhulst (contrabas) en Hubert Boone (viool).

 

Als afsluiter volgt het bekende duo Naragonia met Toon Van Mierlo (accordeon, doedelzak, sopraansax) en Pascale Rubens (accordeon & viool). De groep werd onlangs bekroond als Beste Live Band – Flanders Folk Awards 2024. Naragonia speelt van 18u tot 19u, einde van het feest.

Opgelet: Voor het samenspel met blaasinstrumenten *(Gerry Croon), de sessie ouder-kleuterduo* (Hester Lenaerts) en de hommelsessie* (Ritteke Demeulenaere) is een reservatie sterk aanbevolen, dat kan via: cultuur@kampenhout.be.

 

Klankenhout, een niet te missen evenement van het Brabants Centrum voor Muziektradities in het Cultuur- en Beleefcentrum de Krop, Dorpsstraat 9b te Kampenhout; zie ook de website: www.kampenhout.be/klankenhout.

 

Alle voorstellingen en sessies zijn gratis. Parking schuin tegenover de kerk.

Reactie plaatsen

Reacties

Ilse De Roeck
een maand geleden

Heel fijn , die dansen uit Wallonie.