De kwelduivel

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 19:59

Speelschaar Ossaart werd opgericht in 1969 door Hugo Pieters. De  naam Ossaart verwijst naar een kwelduivel die actief was in het  Waasland en de dronkaards op de rug sprong tot zij het gewicht niet meer  konden dragen zodat zij er bij neervielen. Vandaar de verwijzing naar de naam van de zwaarddans : de Kwelduivel.

Het  embleem van de speelschaar is een blauwvoet (stormvogel) in een kring  die vervat is in de gestileerde letters SO. De blauwvoet vliegt tegen de  stroom in en dat is een mooi symbool in deze geglobaliseerde wereld  waar de eigen volkse gebruiken stilaan verdwijnen. De  kledij, geen oude klederdracht, is gemaakt in de typische volkse  kleuren die voorkomen in de natuur, nl rood, groen en wit. 

In de loop  van zijn bestaan was de groep reeds te gast in Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Estland en Frankrijk.

Voor de Speelschaar is het belangrijk dat de traditionele Vlaamse gebruiken niet verloren gaan. Meer over de groep vind je op hun website : www.ossaart.org

 

De muziek van de zwaarddans ‘De Kwelduivel’ is bijzonder gekend in Sint-Niklaas en werd gespeeld tijdens optochten van verschillende vereningingen .  Maar het is in de handboogmaatschappij Vrede Best dat deze melodie écht thuis is.  Vlak na de oprichting in 1858 werden  wyzeman (nar), fyfelaer en  tambours reeds ingehuurd voor de jaarlijkse prijsschieting, de maandag na de vierde zondag van september. De muzikanten samen met Hanske de zot, gingen in stoet de hoofdman afhalen en begeleiden naar het schuttersplein.  Tot 1931 trokken ze ook nog ’s morgens vroeg de stad rond om de leden uit te nodigen tot het feest. Geen wonder dus dat deze melodie, zo typisch voor Sint-Niklaas, werd gekozen voor de ‘Kwelduivel’. 

 

Het A-deel van deze melodie is een variant van het A-deel van een populair Frans deuntje dat zou gecomponeerd zijn door M-A Désaugiers  met o.a. als titel  Bon voyage cher Dumollet (of Monsieur Dumollet).  Het behoort in heel wat streken in Frankrijk tot het fijfelaars-repertorium maar is ook bekend in Binche, Bergen en bij de marches folklorique Samber-Maas.  

De zwaarddans zelf is gemaakt door Hugo Pieters die naast voorzitter, nog steeds dansleider is.

Vorig jaar, 2023,  was de groep te gast in Southport ten noorden van Liverpool . Daar namen ze  deel aan het zwaarddanstornooi, georganiseerd door "The Sword dance Union".  Met de ‘Kwelduivel’ behaalden ze daar de prijs van beste Europese zwaarddans. 

Vorig jaar waren ze met de volledige groep te gast in Balingen (Duitsland). Ook daar werd de "Kwelduivel" geroemd door het aanwezige publiek met Manfred Stingel de ouderdomsdeken op kop.

 

Wil je de beste Europese zwaarddans van het moment bekijken ? 

Dat kan.  Via deze link kom je op ons youtube-kanaal : https://youtu.be/pTUV9KTqPEA

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.