Mandendans

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 18:31

 

Wie deze dans al heeft zien uitvoeren, staat in bewondering voor de dames die vrolijk  met een mand op het hoofd ronddansen, schijnbaar door niets gehinderd.  Voeg daarbij een muziekje dat blijft nazinderen in het hoofd en je hebt een dijk van een dans die op de beste podia overeind blijft.

Even kennismaken met choreograaf Pit Ballin,

 

Pit (Hilde Ballin) werd geboren in 1960 te Schoten en startte haar danscarrière op 8 jarige leeftijd bij Kindervolksdansgroep Jan Pirrewit (Schoten).

In 1975 maakte ze de overstap naar Gelmel waar ze onder de dansleiding van Andrea Sterck en van Harry Reyntjens (vanaf 1981), de knepen van het vak leerde.

Samen met enkele leden van de groep  maakte ze op 19-jarige leeftijd  haar eerste creatie  "Dans rond de Schout". Er zouden er nog vele volgen, steeds op muziek van Paul Van duren. Enkele van deze dansen werden uitgegeven of door Pit aangeleerd bij andere dansgroepen. De meeste dansen werden echter uitsluitend door Gelmel gedanst. Enkele voorbeelden: Wasvrouwendans, Zatte Mazurka, Bakkersdans, Spiegelbeeld, Kost en Inwoon, Emmergekletter, Den Houten Lepel, Taxander...

Haar huzarenstuk is een drieluik dat zich afspeelt vanaf begin 1900 tot na de Eerste Wereldoorlog.

 

 

In 1993 werd een nieuwe werkkledij voor Gelmel ontworpen naar de schilderijen van J.P. Madou. Geïnspireerd door een tekening van deze schilder, creëerde Pit de  "Mandendans" in 1994.

In 2018, het 50 jarig jubileum van groep Gelmel,  stopte Pit haar carrière als choreograaf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.