Frans Jacob : volksdans en poppenspel

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 17:23

Frans Jacob  (06/02/1927-23/03/2003) werd  geboren in Antwerpen.  Hij maakte deel uit van de Kindergroep ‘Kabouters’ (Antwerpen), ‘Kunst en Vermaak’ (Antwerpen), Jeugdgroep ‘De marentak’ (Hoboken)en ‘de Speelschaar‘ Antwerpen.

Uit de trektochten die Frans Jacob na 1946 ondernam met een groep vrienden, ontstond de groep 'Keereweerom' .  Van deze groep maakten ook Renaat Van Craenenbroek, Ward De Beer, Vik van Veldhoven , Lou van Bets en  Renaat Schraeyen deel uit. 

Het zijn stuk voor stuk namen die een sleutelrol gespeeld hebben bij een heel aantal groepen.  Hij was ook heel actief in WEVO en later in VVK.

Iets waar zijn aandacht ook naar toe ging was het poppenspel. Samen met Jan Lievens bouwde hij een poppenkast (De Poppenschuur) waarmee ze op vrije dagen door Vlaanderen trokken.   Ze ontwierpen en maakten zelf de poppen : Jan Lievens verzorgde de koppen en Frans Jacob zorgde voor de kleren.  De teksten werden door hen zelf gemaakt of bewerkt. Ze schreven meer dan 100 stukken. 

De poppen zijn voor het ogenblik in bewaring bij het DRAAD-poppentheater in Roeselare.

Alain Verhelst, de beheerder, wenst ze volgend jaar, deel te laten uitmaken van de collectie op hun nieuwe locatie in deelgemeente Beveren.  

 

Samen met Lieveke Van der Keilen en Leo van Loon richtte Frans Jacob in Schoten de volksdansgroep ‘Godevaert’ op en werd er dansleider.  Vanuit zijn beroep als kleermaker, maakte hij de kledij voor de groep na opzoekingswerk ivm authenticiteit van de kledij.

Opzoekingswerk ivm kinderdansen en kinderliedjes leidde naar de publicatie van 'Joepie Joepie' 1, 2 en 3, waarvan een paar dansen in de Kinderdansgazet verschenen.

Ook bij de groep ‘Lindeblomme’ te Retie, verzorgde hij de dansleiding. Naderhand startte hij te Deurne een dansgroep voor 50+. 

 

In 1979 creëerde hij de dans 'De weefkam', een dans voor 12 meisjes op muziek van 'Zanneke' van Jan Geuns.  Deze dans kan ook door 6 paren uitgevoerd worden. Het gaat om een ambachtsdans waarin het weefgetouw centraal slaat.  Er zijn enkele weeffiguren zoals blok- en Jacquardmotieven duidelijk in te herkennen.

In datzelfde jaar volgde 'Het Bruidsboeket', op muziek van Renaat Schraeyen, waarbij 8 meisjes de bruid inhalen. De opschuivende bewegingen met de brede linten/sluiers geeft deze dans een bijzonder kader. 

In 1985 volgde 'De koele mei', een dans voor 4 jongens., in 1987 'de Deltadans', een dans voor 6 jongens. 

Ook de 'Kindermeidans' zag het licht in 1987, en de ‘Bonte negen', een dans voor 3 jongens en 6 meisjes. 

De kinderdansen ‘De Speelman’ en ‘Het Windmoleken’  werden gecreëerd op muziek van Lutje Visterin. In 1992 verschenen nog 3 seniorendansen van zijn hand : 'Driespan', 'het Dubbel-span' (voor 8 driespannen) en 'het Drieluik' (voor kleinere of grotere bezetting.

 

Ook al komt de naam Frans Jacob je niet zo bekend voor, een van de dansen zul je al zeker gedanst hebben.  Mij blijft in ieder geval 'De weefkam' en 'Het bruidboeket' bij als bijzonder fijne dansen en muziekjes die in je oor blijven klinken. 

Voor publicatie van de jongensdansen wachten we nog op dansgrage jongensbenen die deze willen uitproberen !!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Frank Jacob
een jaar geleden

Heel fijn om te lezen dat mijn vader nog steeds verder leeft. Mooi artikel.
Bedankt.