Bundel met danscreaties van Richard Schittecat

Gepubliceerd op 12 november 2022 om 17:20

Wat een terloopse opmerking zo al teweeg kan brengen.

Juist voor de uitbraak van Covid in 2020 kregen we een opmerking dat de eerder gepubliceerde Steltencarrousel verschilde van de oorspronkelijke danscreatie van Richard Schittecat, op muziek van zijn zoon Hugo Schittecat. Een dans die meermaals werd uitgevoerd door volkskunstgroep Pallieterke uit Lier.

Blijkbaar bleef dat in onze hoofden hangen. Ieder sprak de eigen connecties aan en vrij snel beschikten we over de correcte dansbeschrijving, muziekpartituur én de toelating om deze steltendans opnieuw te publiceren.

Al vlug ging het ook over de andere creaties van Richard Schittecat (Kadril van Lier, Carroussel van ’t Zimmerplein en de Stoetendans), maar ook over de bewondering die men had voor zijn vindingrijkheid, vaardigheid, motivatie en gedrevenheid. De rijkdom en afwisseling van de figuren en van het passengebruik waren een echte verrassing.
Dát alles moest en zou absoluut teruggegeven worden aan de Vlaamse volksdansgroepen !

De dansen werden samengebracht in de bundel ‘Danscreaties van Richard Schittecat’. 
Uiteraard konden we dat niet zonder de hulp van een aantal mensen, die allen in het voorwoord vermeld worden.
De familie laat ons kennismaken met Richard als persoon en vader, verwoord door zijn dochter Reinhilde. 
Mensen uit de volksdanswereld geven in een korte commentaar hoe zij Richard ervaren hebben en wat zij aan hem te danken hebben. Dan volgt een historiek over Richard en ‘zijn’ groep Pallieterke uit Lier.    

Bij het samenstellen van de bundel is er veel zorg en aandacht besteed aan de dansbeschrijvingen, tekeningen en muziekpartituur van elk van de dansen.

De eerste lezers spreken van “pure nostalgie”, “herinneringen aan dé man die mij tot volksdansen en lesgeven aanzette” en “bij het lezen van dit boek komen bij mij momenten naar boven van zware dansrepetities, memorabele reizen en van flinke doorzakkertjes na intense dansarbeid”.

 

Bestellen van de bundel ‘Danscreaties van Richard Schittecat’ kan bij Standaard Boekhandel, bij je reguliere boekhandel of via De Dansgazet door een mail naar dansgazet@gmail.com.  De prijs voor de bundel is 15 euro. 

Het ISBN nummer is 9789464517545, uitgegeven bij Stokstaart te Heist-op-den-Berg.

 

Deze bundel is een eerste publicatie van www.dedansgazet.be

 

Veel lees- en dansplezier !!

Reactie plaatsen

Reacties

Vanhulle Luc
2 jaar geleden

Wij,volksdansgroep Smoutpeerke uit Gooreind, hebben ook verschillende jaren van zijn talent als lesgever en motivator mogen genieten.

Johnny Eecloo
4 maanden geleden

Beste

Graag één exemplaar van de bundel danscreaties.
Volkskunstgroep 't Vrij Uurke, Dr. Adriaensstraat 95, 8210 Zedelgem
mvg
Johnny