Hello! Schoten 2022

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 17:53

Terug van weggeweest:

Hello! Schoten zorgt opnieuw voor ambiance in het park

 

Na twee lange covidjaren zal het gemeentepark zich deze zomer weer ontpoppen tot een kleurrijke smeltkroes van cultuur, dans en muziek. Zo kan je voor de 62ste keer de wereld beleven in Schoten tijdens het werelddansfestival Hello! Schoten.

Zet het maar in je agenda, want van 8 tot 15 juli is het weer zo ver… Dan kan je eindelijk weer proeven van internationale cultuur, muziek en dans in de schaduw van het kasteel van Schoten. Met dank aan het gemeentebestuur van Schoten worden ook dit jaar weer enkele geweldige, binnen- én buitenlandse muziek- en dansgroepen verwelkomd. Na twee jaar stilzitten, staan zij te popelen om een week lang het beste van zichzelf te geven en van elk optreden een uniek spektakel te maken! Jij komt toch ook kijken ?

Deelnemende groepen : 

VERENIGDE STATEN - Trinity Irish Dance Ensemble

 

Het Trinity Irish Dance Ensemble heeft een speciale connectie met ons festival. De groep ontstond namelijk in het begin van de jaren ’90 toen oprichter Mark Howard een groep dansers meenam naar een CIOFF festival in Schoten. Howards innovatieve choreografie gecombineerd met de vaardigheden van de dansers leidde al snel tot uitnodigingen voor festivals van over de hele wereld.

Trinity Irish Dance Ensemble is verheugd om terug te komen naar de plaats waar het allemaal begon voor de groep en om deel te nemen aan de 62ste editie van Hello!Schoten.

 

KENIA - African Tumbas

 

African Tumbas mochten we al eens eerder verwelkomen op ons festival. De eerste keer was in 2007. Deze energieke groep reisde de hele wereld rond om festivals bij te wonen en telkens konden ze de toeschouwers verrassen met hun ritmische dansen en muziek. Het 22-koppige ensemble staat onder leiding van Anthony Karundu en pakt uit met een grote variëteit aan dansen, verdiept in alle facetten van de Keniaanse volksdans. Laat je onderdompelen in de rijke Keniaanse cultuur waarmee deze groep met hun acrobatische bewegingen je ongetwijfeld zal verbluffen!

 

 

VERENIGDE STATEN - Brigham Young University American Folk Ensemble

… of kortweg het BYU American Folk Ensemble, is verbonden aan de gelijknamige universiteit in Provo, Utah. Deze groep was in 1964 de eerste niet-Europese groep ooit die optrad op wat toen nog het Wereldfestival van Folklore te Schoten heette. Het is dus zeker niet gelogen wanneer we zeggen dat ook dit ensemble een speciale band met het festival koestert. Door middel van opzwepende dansen en muziek vertellen ze de rijke culturele geschiedenis van de VS . Een divers programma van zowel klassieke Southern waltzes als square dancing en clogging komen bij hun aan bod. De groep wordt begeleid door de BYU Mountain Strings band die met hun aanstekelijk repertoire iedereen op de dansvloer krijgt!

 

TURKIJE - Ankara University Faculty of Educational Sciences Folk Dance Ensemble

 

Dat is een hele mond vol! Deze groep is voor het eerst in Schoten te gast.  bezoekt het festival voor het eerst. Verbonden aan de universiteit van Ankara, is deze groep al bijna 32 jaar één van de toonaangevende ambassadeurs voor Turkse folklore.

Tijdens Hello!Schoten zal het ensemble uitpakken met een indrukwekkend en uiteenlopend repertoire. Elke dans vertelt een verhaal over de Turkse bevolking: hoe zij lachen, huilen, vechten of liefhebben. Dit in combinatie met hun ritmische dansbewegingen en prachtige, traditionele kostuums zorgt voor een onvergetelijk optreden!

 

 

 

 

INDIA - Kalanjay Dance Academy

 

Kalanjay Dance Academy is een ensemble uit Mumbai, de grootste stad in India. Voor dit ensemble begon het verhaal in 1998, in de garage van de ouders van Vaishali Sagar. Op 16-jarige leeftijd ging Sagar akkoord om twee vrienden een dansroutine aan te leren voor de aanstaande bruiloft van hun neef. De choreografie werd goed ontvangen en voor ze het wist, gaf Sagar les aan 6 studenten in het weekend. De eerste 6 leerlingen groeiden uit tot 900 leerlingen en in het jaar 2000 werd Kalanjay Dance Academy geboren. In de laatste jaren vertegenwoordigde de academie India op talloze internationale folkfestivals. Zo zijn ze geleidelijk uitgegroeid tot een vaste waarde in het Indiase danslandschap. Wij zijn alvast benieuwd naar wat ze voor ons in petto hebben!

 

 

 

VLAANDEREN - Folklore Ensemble Gelmel

 

Met een combinatie van dans, zang en muziek tracht folklore ensemble Gelmel  elk optreden weer een mooi verhaal te vertellen. Het leven op de akker, in de stad, op zee, tijdens de oorlog, ... We laten jullie er even in wegdromen ... Soms met een lach, soms met een traan.

Bovendien beschikt het ensemble ook over een vendelgroep die zijn technische kunde laat zien in spektakels met uitbundige en elegante reeksen. Het vaandel van de Vlaamse vendelier staat bekend in de hele wereld door zijn uitzonderlijke afmetingen. Onze mannen tonen dan ook graag hun kracht en kunde tijdens een vendelreeks begeleidt door een tamboer of muziek.

 

 

 

VLAANDEREN - Volkskunstgroep Jan Pirrewit

 

Hallo! Wij zijn Jan Pirrewit! Wil je ons graag leren kennen? Wij zijn een kinderfolkloregroep uit Schoten. Als je aan ons zou vragen wie we zijn, vatten we dat meestal samen in 3 woorden: dans, plezier en familie.

In de eerste plaats zijn wij natuurlijk een kinderdansgroep. Onze dansers, tussen de 4 en 15 jaar oud, brengen dansen die de thema’s en de sfeer van het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw weer tot leven brengen. Als we optreden, brengen we zowel traditionele dansen, als nieuwe eigen creaties die hun inspiratie vinden in traditionele kinderliedjes en de passen uit de Vlaamse folklore. Om die optredens te kunnen doen, repeteren we elke zondag ochtend met livemuziek van onze eigen muziekgroep KantCee en dat doen we al meer dan 50 jaar.

Maar dansen is natuurlijk niet het enige dat we doen. Zo gaan we elk jaar op oefenweekend, waar we naast oefenen ook spelletjes spelen en lekker eten. We maken met de groep ook uitstappen, bijvoorbeeld naar een pretpark of dierentuin.

in de zomer gaan we graag op reis naar een buitenlands festival. Optreden vinden we de max! En verbroederen en spelletjes spelen met dansers van andere landen, is helemaal ons ding.

We zijn een hechte groep, waar iedereen zich heel snel in thuis voelt. Groot en klein, jong en oud, het maakt allemaal niet uit. Iemand zei ooit “Ik heb bij Jan Pirrewit zo veel meer geleerd dan alleen dansen.” En dat is zeker waar, je maakt er vrienden voor altijd.

Programma

 

VRIJDAG 8 JULI – HELLO!LET’S GO

Traditiegetrouw wordt de festivalweek ingezet met een feestmarkt in de Kasteeldreef. Hier kan je gezellig tussen allerhande kraampjes kuieren van 16u tot 23u. Ook in het park zullen de festiviteiten van start gaan, want van 16u tot 24u kan je samen met het hele gezin genieten van kermiskramen, foodtrucks en muziek.

Daarnaast vliegen de groepen er stevig in met een korte, krachtige én gratis openingsvoorstelling om 21u00. Vervolgens kunnen jullie je dansbenen naar hartenlust losgooien op de muziek van DJ Papa Mojito .

 

ZATERDAG 9 JULI – HELLO!WORLD

Zaterdag kun je afzakken naar de zomerbar in het park voor de aanvang van het Hello!World-weekend. Om 13u wordt het startschot gegeven voor de zomereditie van Hello!Schol, georganiseerd door het gemeentebestuur van Schoten. Tot 15u kan je genieten van een gratis drankje en hapje in het park. Foodtrucks en kermisattracties zijn geopend van 15u tot 24u. Als aanvulling hierop kun je de hele namiddag genieten van muziek die de internationale groepen speciaal voor jullie brengen.

 

Om 20u start vervolgens de allereerste avondvoorstelling met alle deelnemende groepen. Ook nadien, van 22u30 tot 02u, wordt de dansvloer weer vrij gemaakt voor een  aansluitend feestje.

ZONDAG 10 JULI – HELLO!WORLD

Op zondag starten we om 10u met een viering in de Sint-Cordulakerk.

Nadien trekken gewoontegetrouw alle groepen vanaf 14u tijdens een feestelijke optocht door het centrum van Schoten . Daarop aansluitend kan je al de groepen in hun volle glorie bewonderen tijdens de namiddagvoorstelling van 15u tot 17u30.

 

MAANDAG 11 JULI – HELLO!MONDAY

Ook op maandagnamiddag staan de groepen weer paraat voor een voorstelling van 15u tot 17u30. Voor deze voorstelling zijn de prijzen aangepast en voorzien we plaatsen voor personen met een rolstoel. ’s Avonds staat er een voorstelling gepland van 20u tot 22u30, met afsluiting door livemuziek in de zomerbar tot 02u.

 

WOENSDAG 13 JULI – HELLO!WEDNESDAY

Woensdagavond staat er van 20u tot 22u30 opnieuw een voorstelling met alle deelnemende groepen gepland met aansluitend livemuziek in de zomerbar.

 

VRIJDAG 15 JULI – HELLO!GOODBYE

Zoals de traditie het voorschrijft, sluit  Hello!Schoten af met een galavoorstelling. Startend om 20u belooft deze feestelijke show een spektakel te worden waarbij de groepen het beste van hun repertoire laten zien.

Als afsluiter van een ongetwijfeld fantastische week, zorgen DJ Mic-E (23u – 01u30) en DJ F.R.A.N.K. (1u30 - 02u30).

 

Meer informatie en tickets:

www.helloschoten.be - info@helloschoten.be

 

Met dank aan Hello!Schoten voor de info en foto's.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.