Erwten en bonen... niet alleen om soep van te maken

Gepubliceerd op 24 april 2021 om 22:20

 

Wanneer men rondneust in oude archieven of gewoonten komt men wel eens iets leuks tegen of vinden we een oude traditie die nog steeds wordt toegepast.

Bezoek je de website van de Essense Sint-Sebastiaansgilde, dan verrast het hoe men als lid aanvaard wordt bij deze gilde:

Tijdens de “besteedag” worden nieuwe kandidaat-leden voorgesteld en door de aanwezige beëdigde leden al dan niet aanvaard. 

Deze keuze wordt duidelijk gemaakt met behulp van erwten en bonen.  Elk beëdigd lid krijgt voor elk te aanvaarden kandidaat-lid 1 erwt en 1 boon. Bij het aanvaarden van een kandidaat lid wordt of 1 erwt of 1 boon in een faas (een pet van een gildebroeder) geworpen. Indien bij telling het aantal bonen groter is dan het aantal erwten, dan is het kandidaat lid aanvaard door de aanwezige beëdigde leden. De aanvaarde kandidaat leden leggen hun eed af tijdens het teerfeest.

Op deze avond wordt tevens het menu samengesteld dat tijdens het teerfeest zal worden opgediend. De raadsleden maken vooraf een keuze uit het aanbod: 3 verschillende soepen, 3 verschillende hoofdgerechten en 3 verschillende nagerechten. Elk aanwezig lid kiest vervolgens haar of zijn lievelingssoep, haar of zijn lekkerste hoofdgerecht en haar of zijn super nagerecht.

De soep, het hoofdgerecht en het nagerecht met de meeste voorkeurstemmen wordt tijdens het teerfeest vakkundig bereid en opgediend.

Smakelijk eten!

 

Meer informatie over de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Essen vind u op hun website :

http://new.sintsebastiaansgilde-essen.eu/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ooye Johnny
3 jaar geleden

leuk om lezen !

Marc Willems
3 jaar geleden

Komen van gebruiken als dit misschien ook de uitdrukking " een boontje voor iemand hebben".

Lisette Luyckx
3 jaar geleden

Ben eens gaan kijken op internet of die iets meer wisten over de herkomst van deze uitdrukking... maar moet je teleurstellen... iemand die er echt een halve studie over heeft gemaakt kwam tot de bevinding dat hij het ook niet wist 😂😂😂
We zullen onze boontjes er maar niet op te week leggen..