Kruiskessteek

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 23:04

In een dansbundel van Tijl Uylenspiegel van 26 januari 1991 vonden we verschillende dansen die gecreëerd werden door Wappy Verhelst, geen onbekende in de Vlaamse volksdanswereld. Een van zijn dansen is hier al eerder verschenen : Waver Walske.  

Deze dans, de Kruiskessteek, vindt Wappy zelf de mooiste dans die hij gemaakt heeft, ook al heeft het de nodige moeite gekost om alles zo ineen te laten vloeien zoals hij het in zijn hoofd had.  Deze Kruiskessteek kan terecht een mooie dans genoemd worden. De muziek is erg vlot en blijft in je oor hangen.  De dans vloeit als vanzelf en is erg makkelijk te volgen.  Niet te verwonderen dat hij na al die jaren nog altijd op het programma van de volkskunstgroep Tyl Uylenspiegel staat.  

Hierbij de link naar het voorbeeldfilmpje op ons youtube-kanaal  https://youtu.be/uDICFoUYL3k

Om goed te kunnen volgen, deze tip : de hoofdmeisjes (M1 en M3) staan bij aanvang met de rug (M1) en front (M3) naar het grote zijraam .

 

De muziek is te vinden op de LP van de groep '1544' vanuit 1979. Deze groep bestond uit Rita Mosselmans, wijlen Dree Peremans, Piet Sercu, Mimi van Dijck, Johan van Robays en Ludo Wellens.  

Puttend uit zijn rijke muziekcollectie, vernamen we van Bert Dresselaers dat de muziek (Kruiskessteek) afkomstig is van een Frans liedje. Oorspronkelijk heette het 'La Valse Renée' maar op de LP  heet het 'De Valsche Renata'...  Misschien zit er hier ergens een 'haar in de boter' ?  

Op de LP staan nog een aantal melodiën/liederen  vanuit het Antwerpse Liedboek (uit 1544).  Ook best de moeite om naar te luisteren...

 

Dan rest me enkel me aan te sluiten bij de welkomstgroet bij het begin van het desbetreffende Liedboek… 

Totten vrolijcken Sanger saluyt

GHI sult weten, dat in dit boecxken vergadert zijn tot uwen solase veelderhande amoreuse liedekens, oude ende nieuwe, ende sommighe nieuwe die noeyt in print en zijn geweest. Ende op dat ghi lichtelic vinden soudt tgene dat ghi begeert te singen, so zijn dese liedekens gestelt na dordinancie vanden ABC. So dat alle die liedekens dye met een A beginnen staen voren, die met een B beginnen daer na, die met een C beginnen daer naer. Ende also voort vervolgende.

Vaert wel.

 

En vergeet niet te dansen !!

waarom

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.