Deze keer geen grote podiumdans, geen kadril... gewoon een leuke gemeenschapsdans waar iedereen gelijk mee is.
Oude dansen zijn moeilijk te vinden in Limburg, misschien nog enkele sporen in het beste geval.
Eentje die wel gekend is, is deze 'Boer van As'. Iedereen kan hem meedansen, jong en oud, nog beter jong én oud samen.
Optreden van de Sint Sebastiaansgilde Herentals te San Sebastian op 28 september 1954
(Gazet van Antwerpen)
Op het einde van de jaren zestig bracht een avond bij de Gilde van Mol-Millegem, Luk Indesteege en Renaat Van Craenenbroeck op het spoor van de dans den Boer van As/Mieke Stout/Kletskensdans.
In de provincie Antwerpen kenden Balen en Meerhout uitsluitend de benaming Boer van As. Olen kende naast Boer van As ook de naam Kletskensdans. In volgende gemeenten kende ze de dans liefst onder alle drie benamingen : Herenthout, Hoogstraten, Lippelo, Minderhout Oud-Turnhout, Pulle, Veerle, Zandhoven en Zoerle-Parwijs. Men situeerde de dans daar vooral op teerfeesten van schuttersgildes en/of muziekmaatschappijen.Mogelijkerwijze is de benaming Boer van As, een oudere benaming die in de Provincie Antwerpen stilaan vervangen werd door Mieke Stout.
Anders is de situatie in de provincie Limburg. Daar kende niemand de dans onder de naam van Mieke Stout. In negen gemeenten reageerde men positief op de benaming ‘Boer van As’ en er werd zelfs zangtekst meegeleverd vanuit Berbroek, Grote Brogel, Heusden, Oostham, Schulen, Vliermaal en Zolder.
In Brabant reageerde enkel de gemeente Schaffen, maar die grenst dan ook aan Limburg. De (ondeugende) tekst van gezongen versies van Mieke Stout-vormen in Brabant was dikwijls de aanleiding voor oudere personen om de tekst NIET te willen kennen.
In Oost- en West-Vlaanderen is de Boer van As volledig onbekend.
De Boer van As kwam over het algemeen in Limburg voor tot aan de eerste wereldoorlog (Beek, Berbroek, Gerdingen, Schulen, Vliermaal). In Zolder hield hij stand tot rond 1930, in Heusden tot voor de Tweede Wereldoorlog. In Oostham werd hij in 1970 nog gedanst.
Te Berbroek, Grote Brogel, Schulen en Vliermaal werd hij vermeld als zijnde ‘normaal’ uitgevoerd. Te Beek, Oostham en Schulen werd hij vooral op bruiloften gesitueerd (vanwege zijn ‘gewaagde’ tekst ?).
Alle bijkomende info zeer zeker welkom.
Met dank aan Luk Indesteege voor zijn artikel ‘Ne boer van As’. Dit artikel is verschenen in 'Jaarboek II' van het Volksmuziekatelier, Provinciaal Trefcentrum Baljuwhuis Galmaarden, 1984 pp.71-77
Luk werkte als docent aan de KHLim, als coördinator bij VIA vzw en bij UCLL als kwaliteitsverantwoordelijke. Zijn vrije tijd besteedt hij vooral aan muziek als coördinator van Folk in Limburg, als violist bij de folkgroep Ancolie en bij het Limburgs Kamerorkest, waarvan hij tevens voorzitter is. Verder is hij voorzitter van het Limburgs Volkskundig Genootschap.
Reactie plaatsen
Reacties