Europeade 2023

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 17:14

Deze zomer maken tal van volkskunstgroepen de koffers klaar voor een massale deelname aan de 58ste Europeade van 12 tot 16 juli 2023 in Gotha, Duitsland. Gotha is een stad met 45.000 inwoners in de Duitse deelstaat Thüringen.

Het begon allemaal met het idealisme van wijlen Mon De Clopper (1922-1998), Vlaming en stichtend-voorzitter van de Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB). Samen met enkele medewerkers van VVKB organiseerde hij in 1964 in Antwerpen de eerste Europeade.

De Europeade is een onafhankelijk jaarlijks festival, waarbij mensen van over heel Europa, die actief zijn in volksdans en muziek, elkaar ontmoeten. Het is een ontmoetingsplaats waar oude vrienden elkaar tijdens dit treffen opnieuw tegenkomen en waar nieuwe vriendschappen ontstaan.

Zij tonen streekeigen dansen op de grote pleinen van de stad en organiseren een bal, een optocht en een oecumenische dienst. Overal in de stad dansen, zingen en musiceren groepen in traditionele klederdracht!  Zij delen de regionale cultuur met de lokale inwoners en met elkaar. Voor dit jaar staat de teller al op 4.125 geregistreerde deelnemers uit 165 groepen.

 

 

De Vlaamse groepen samen brengen ook elk jaar een "Europeadedans". Dit jaar is dat de "Turnhout Kermis", een creatie van de Koninklijke dansgroep Zonne uit Turnhout. Tijdens de VVKB-danscursus te Kortrijk op zondag 5 februari 2023 kwam deze  nieuwe Europeadedans aan bod die werd aangeleerd door dansleider Marc Willems van de dansgroep Zonne.

 

Hebben wij je interesse geprikkeld? Neem dan eens een kijkje op de website van de Europeade: www.europeade.eu

 

 

De redactie van de Dansgazet wenst de organisatoren, maar zeker ook VVKB en alle deelnemers een fijne Europeade toe!

 

( Bronnen:

VVKB De Driesprong en website Europeade)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.