Meisjesdans : Onder de linde

Gepubliceerd op 1 september 2022 om 11:02

 

Het boekje "Danst, meisjes, danst"  dateert van in 1950 en draagt op de achterzijde het typische logo van de Halewynstichting, die pas een jaar later officieel van start ging.  De familie Weyler was dan ook erg verrast met het terugvinden van dit bundeltje. Zijzelf wisten wel van het bestaan van de publicatie maar konden er niet meer info over geven.

De brochure bevat een twaalftal danscreaties van de hand van Oda Velders-Thiel en Mieke De Beer- Van Eynde . Ward De Beer schreef de muziek voor enkele van deze dansen. 

De geboorte van deze bundel verliep overigens niet zonder enig tumult. Het kwam zelfs tot een rechtsgeding wegens het ongeoorloofde gebruik van bepaalde tekeningen.  

Het daaruit voortkomende verkoopverbod had een onvoldoende verspreiding en kennis van de publiceerde dansen tot gevolg. Slechts enkelen geraakten toen in het bezit van het ‘gecensureerde’ boekje (waaruit de tekeningen werden geknipt). Mijn bundeltje bevat nog alle tekeningen en is dus een ongecensureerde versie.

Dat kan de pret niet drukken, deze dansen zijn een aangename aanvulling op onze collectie 'meisjesdansen'. 

Reactie plaatsen

Reacties

Jozef De Sloover
3 maanden geleden

Interessante informatie.
Ik ben evenwel op zoek naar de beschrijving van "de kaarsjesdans" - mogelijks gepubliceerd in de dansbundel "onder de linde" van het IVV. Kan je me de beschrijving bezorgen aub?