Vur hubbe um (wij hebben hem !)

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 22:12

Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS), ook wel D'n Auwe Limburger genoemd, is een jaarlijks feest dat doorgaat op de eerste zondag van juli.  De ongeveer 150 schutterijen die meedoen aan het OLS zijn aangesloten bij de Oud Limburgse Schuttersfederatie, het overkoepelend orgaan voor alle schutterijen en schuttersgilden van beide Limburgen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, vendeliers, tambour-maître met drumband, marketentsters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en ten slotte de spiesen- of geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op verschillende punten beoordeeld door een vakjury, zoals beste defilé en mooiste uniform.

Na de optocht vinden nog tal van groeps- en individuele wedstrijden  en schoonheidswedstrijden plaatsen van o.a.koningen, koninginnen, bielemannen, sappeurs, marketentsters, soetelaarsters en hospitaalsoldaten.

 

Maar dé belangrijkste wedstrijd is de schietwedstrijd, waarbij de schutters houten bolletjes moeten afschieten uit een schietboom. De winnaar van de schietwedstrijden mag het jaar daarop het OLS organiseren en ontvangt de wisseltrofee den Um. Deze trofee werd in 1991 bedacht door Alf Poel van Omroep Limburg;[2] tot die tijd was er geen tastbare prijs aan de winst verbonden. De naam Um komt van de uitspraak van de winnaars: "vur hubbe um!" (we hebben hem). Een winnende schutterij mag de eerstvolgende vijf jaren bij winst niet het OLS organiseren, ze schieten dan alleen mee voor de eer.

Er wordt geschoten met een circa 15 kg zware buks, kaliber 12 of 16. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en met zelfgemaakte loden kogels moet men proberen over een afstand van circa 20 meter vierkante blokjes, "bölkes" genaamd, van een stokje af te schieten. Deze blokjes zijn kubusvormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark, de zogenaamde "raek", die boven op de schietboom gemonteerd is. Na enkele rondes gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Als de duisternis invalt of als er minder dan 30 schutterijen over zijn, wordt de zaterdag daarop verdergegaan, totdat er een winnaar is. Immers, het zestal dat als laatste overblijft of helemaal niet mist, heeft de wedstrijd gewonnen.

Elke schutterij neemt deel aan de schietwedstrijd met zes schutters, niet meer en niet minder. Iedere schutter van dit zestal schiet per ronde drie maal, 18 dus in totaal. In de hark zitten vijf verticale latten. In elke lat steken 18 stokjes, waarop aan weerszijden de bölkes zitten. Een hark bevat dus tien maal 18 bölkes. Voor de schietboom staan twee oplegpalen. Elk zestal gebruikt één oplegpaal en dus één halve hark. Na vijf rondes moeten de latten dus verwisseld worden. Mist iemand van het zestal, dan ligt het hele zestal en dus de hele schutterij uit de race.

In 1906 is het evenement voor de eerste keer onder de naam Oud Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. De reeks voert terug tot 1876 in Kessenich, waarbij voor het eerst de winnende schutterij het volgende feest organiseerde.

Op zaterdag 9 juli vindt de absolute finale van het OLS 2022 in Meijel plaats. Deze finale noemen we het “kavelen”. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt. Wie wordt de opvolger van Meijel en mag aldus het OLS in 2023 organiseren ?

 

Het OLS lied van dit jaar ‘dè rakt òw’ : https://youtu.be/BCvbMWyzxus .

De moeite om te beluisteren... je geraakt direct in de stemming !!

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.