Koninginnen en hanen pakken

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 18:21

Om de drie jaar, begin mei, wordt in de Sint-Sebastiaansgilde van Zandhoven het koningsschieten gehouden. 

De gildebroeders zetten hun beste beentje voor en dingen bij het handboogschieten naar de kroon van ‘Koning’. De naam van de koning wordt telkens officieel genoteerd in de Registerboeken.  Deze boeken bevatten noteringen vanaf de jaren 1400 en maken deel uit van de schatten van de gildes, die enkel bij grote feestelijkheden hun kluis verlaten.

Bij de andere gildes wordt de echtgenote van de Koning, automatisch Koningin.  Maar niet in Zandhoven.  Hier strijden de dames voor hun titel. 

 

 

Hoe gaat het in zijn werk ?

 

De gildebroeders vormen een kring rond de aanwezige gildezusters en de hoofdman van de gilde laat in de kring een haan los. 

Wie van de dames het vlugst deze haan vangt, heeft gewonnen.  De nieuwe koningin mag gedurende één jaar de titel dragen. 

Ze krijgt een speciale cape en een sluier en haar muts wordt getooid met een rood lint. Het volgend jaar mag zij  weer meedingen naar de titel van ‘koningin’. 

Dit gebruik is weinig bekend bij de gildes, enkel de dames van de gilde van Pulle gaan ook op ‘jacht’ maar hier speelt niet een haan maar een kip de hoofdrol. Onnodig te zeggen dat vroeger deze dieren nadien in de kookpot belandden.  Tegenwoordig wordt het dier terug bezorgd aan de boer. 

Na de korenoogst werd vroeger bij het naar huis gaan een haan meegevoerd op een hoge stang die met korenaren en bloemen versierd was. Om te vieren dat de oogst binnen was, braadde men de haan en at hem op.

 

Na de laatste vogelgriep/pest epidemie werd het gebruik van hanenpakken vervangen.  Nu schieten de dames wedstrijdje met de Struifvogel. Er wordt een knalkurk in de roos gestoken, en wie de roos kan treffen wordt koningin. Op die manier kunnen toch alle gildezusters deelnemen, al is het spijtig dat de oude traditie moest wijken...

Diegene die niet zo bekend zijn met het gegeven : struifvogel. Het is een grote houten vogel met een pin als bek die aan een kabel hangt. Deze vogel moet achteruit worden getrokken en zodanig worden gelanceerd dat de pin zo dicht mogelijk bij het centrum van het doel blijft steken.

 

Chris Tondeleir, vrouw van hoofdman Jozef Cambré, was maar liefst 9 keer koningin !  

De eerste foto toont haar als koningin, op de tweede foto staat ze afgebeeld in groot ornaat bij deelname aan feesten en stoeten.

 

Van harte dank aan Jozef Cambré, hoofdman van de St-Sebastiaansgilde van Zandhoven en aan zijn vrouw Chris Tondeleir,  voor de nodige informatie en de leuke foto’s. Zij gaven ons ook de toestemming om deze te publiceren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.