
In het archief van Omer François vond ik de beschrijving van deze Meidans van Westmeerbeek. Omer Francois stichtte de volksdansgroep De Langeman te Hasselt en werd in 1969 medestichter van het vendelarchief (nu IVV). Hij nam ook deel aan het eerste veldwerk mbt het vendelen bij de Gildes en het noteren van gildedansen.
De muziek voor deze dans zou rond de jaren 1700 ontstaan zijn en werd opgetekend te Westmeerbeek door Theophiel Peeters. Ieder jaar op 1 mei werd deze dans opgevoerd met het eerst gevonden bloempje.
Er is geen dansbeschrijving van gevonden dus heeft de volkskunst- groep De Langeman zelf een dans gecreëerd, uitgevoerd door de meisjes. Van de meer dan 20 strofen die vroeger gezongen werden, is nog enkel de eerste strofe van de melodie gekend :
De Mei is daar, de lieve Mei,
Wij zingen en wij springen
En wij springen en wij zingen.
De lieve mei, de Mei is daar.
De audio vonden we op de LP van De Vlier olv Hubert Boone: “Traditionele Volksmuziek uit het Hertogdom Brabant” (1971).
Het eerste nummer op deze LP is een lentelied, gevolgd door de Meidans van Westmeerbeek. De combinatie van het trage lentelied en het vrolijke van de Meidans is erg geslaagd.
Ondertussen hebben we, met dank aan Sigrid Peeters (tijdschrift Volkskunde) en Johan Lambrechts (IVV) de tekst én de muzieknotering van dit lied kunnen achterhalen. (vermelding na partituur dans)
Reactie plaatsen
Reacties